Victimmigratie I & II
Twee mixed-design onderzoeken naar het psychisch welbevinden van migranten tijdens en na migratie
In het kort
Hoofdonderzoekers: prof. dr. Mario Braakman en prof. dr. mr. Conny Rijken
Betrokken instelling: Tilburg University
Start- & einddatum onderzoek victimmigratie I: 1 sept 2022- 1 sept 2026
Start- en einddatum onderzoek victimmigratie II: 1 sept 2023 – 1 sept 2027
Aantal respondenten in onderzoek: 200 x 2 (Victimmigratie I 200 & Victimmigratie II 200)
De vraagstelling van het onderzoek
Migranten in het algemeen en vluchtelingen in het bijzonder ervaren veel vormen van stress variërend van lichte tegenslagen tot ernstige traumatisering. Dit kan plaatsvinden vóór, tijdens of na vertrek uit het land van herkomst. Dit proces van victimisatie van migranten, dat we victimmigratie hebben genoemd, is noch in detail onderzocht in landen waar de migratie eindigt noch in de transitlanden tijdens het migratieproces. Het victimmigratie I onderzoek kijkt naar de victimmigratie in Nederland als bestemmingsland. Het victimmigratie II onderzoek kijkt naar hetzelfde maar dan tijdens de vlucht (vanaf Griekenland). De onderzoekers willen weten in welke mate victimisatie tijdens de migratie invloed heeft op het psychisch welbevinden van migranten (inclusief vluchtelingen). Tevens willen zij weten wat, vice versa, de impact is van het migratiebeleid en de wijze waarop de asielprocedure is vorm gegeven, op het psychisch welbevinden van deze groep. Zij willen hen een jaar lang volgen in de post-migratie fase (Victimmigratie I) en in de peri-migratie fase (Victimmigratie II) en gedetailleerd in kaart brengen hoe dat victimisatie-proces plaatsvindt. Ook willen ze een laagdrempelige interventiemethode toepassen (Tetris spel op de smartphone) en onderzoeken of die effectief is in het verbeteren van het psychisch welbevinden en voorkomen van psychische klachten van deze groep migranten (inclusief vluchtelingen).
Het onderzoek
Victimmigratie I: 200 migranten (inclusief vluchtelingen) uit Syrië en Irak zullen een jaar lang gevolgd worden met een mixed-design onderzoek. Daarbij vinden zowel kwalitatief onderzoek (interviews, digitale open vragen) als kwantitatief onderzoek (digitale vragenlijsten) plaats naar het proces van victimisatie na de vlucht naar Nederland. Ook zal een ontwikkelde methode (Tetris) getoetst worden op effectiviteit (in preventief en therapeutisch opzicht). Deze toetsing wordt gedaan middels een gerandomiseerd vergelijkend onderzoek met een interventiegroep en een controlegroep.
Victimmigratie II: 200 migranten (inclusief vluchtelingen) uit Syrië en Irak zullen een jaar lang gevolgd worden met een mixed-design onderzoek. Daarbij vinden zowel kwalitatief onderzoek (interviews, digitale open vragen) als kwantitatief onderzoek (digitale vragenlijsten) plaats naar het proces van victimisatie tijdens en na hun vlucht vanaf Griekenland. Ook zal een ontwikkelde methode (Tetris) getoetst worden op effectiviteit (in preventief en therapeutisch opzicht). Deze toetsing wordt gedaan middels een gerandomiseerd vergelijkend onderzoek met een interventiegroep en een controlegroep.
Verwachte output
Na deze twee onderzoeken weten we of een laagdrempelige interventie met Tetris leidt tot een beter psychisch welbevinden van migranten (inclusief vluchtelingen) en aldus ook tot een verdere empowerment van deze kwetsbare groep. Het onderzoek biedt inzicht in de invloed van ervaringen voor en tijdens de migratie op het psychisch welbevinden. Tevens biedt het inzicht in hoe hier rekening mee gehouden kan worden in het migratiebeleid. Peri- en postmigratie-invloeden zoals de opvang, de asielprocedure et cetera op vluchtelingen zijn schaars onderzocht. Dit onderzoek levert empirische gegevens om beleid te kunnen maken dat evidence-based is en rekening houdt met ervaringen en psychisch welbevinden van migranten (inclusief vluchtelingen). Het levert gegevens voor beleid dat verdere victimisatie in de vluchtelingenstroom en asielprocedures en de opvang.