Slaaptherapie (2)

Een nieuwe behandeling voor langdurige rouw? (2)

In het kort
Hoofdonderzoeker: Maarten C. Eisma
Betrokken instelling: Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam
Startdatum onderzoek: 1 oktober 2024
Einddatum onderzoek: 30 september 2027
Aantal patiënten in onderzoek: 20

De vraagstelling van het onderzoek
Het overlijden van een dierbare kan een zeer stressvolle ervaring zijn. Hoewel de meeste nabestaanden zich aanpassen aan een verlies zonder professionele hulp, ervaart een minderheid aanhoudende, ernstige rouw, ook wel langdurige rouw genoemd. Behandelingen voor langdurige rouw zijn helaas nog onvoldoende effectief. Om te komen tot meer effectieve behandelingen is het cruciaal eerst meer zicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan het ontstaan en voortduren van langdurige rouw.

Slaap speelt een belangrijke rol in het verwerken van emotionele gebeurtenissen. Slaapproblemen komen veel voor onder nabestaanden. Uit het eerste deel van ons onderzoek blijkt dat veranderingen in slaapproblemen veranderingen in langdurige rouw voorspellen, maar niet andersom. Daarnaast hebben nabestaanden die chronische slaapproblemen ontwikkelen na een verlies een grotere kans om langdurige rouw te ontwikkelen. Dit lijkt te suggereren dat de behandeling van slaapproblemen een nieuwe manier kan zijn om ernstige, aanhoudende rouw te verminderen. In het huidige project gaan wij daarom de volgend vraag beantwoorden:

Vermindert slaaptherapie langdurige rouwsymptomen bij nabestaanden met een rouwstoornis en een insomniestoornis?

Het onderzoek
We zullen onder 20 nabestaanden met een rouwstoornis en insomniestoornis een gecontroleerde effectstudie met een gerepliceerd single-case experimenteel design uitvoeren. Daarmee zullen wij vaststellen of een bewezen effectieve behandeling voor insomnie, cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CBT-I), langdurige rouwsymptomen vermindert.

Verwachte output
Deze studie zal verhelderen of slaaptherapie een effectieve nieuwe behandelvorm kan zijn voor langdurige rouw. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op (inter)nationale congressen. Indien de resultaten de effectiviteit van slaaptherapie voor langdurige rouw ondersteunen, zal dit een basis vormen voor het implementeren van deze kennis in de klinische praktijk. Ons onderzoeksteam zal over het project publiceren in een of meerdere Nederlandse vaktijdschriften en kennis uit dit project verspreiden onder zorgprofessionals die slaaptherapie toepassen (bijvoorbeeld via landelijk netwerk voor CBT-I behandelaars) en werken met nabestaanden met rouwstoornissen (bijvoorbeeld door presentaties bij verschillende GGZ-instellingen).