PROFILE study: What works for Pregnant women with Personality Disorders and their Families?
A multicenter prospective cohort study on elucidating contributing factors in peripartum treatment
In het kort
Hoofdonderzoekers: Carlinde Broeks (NPI, Arkin), Astrid Kamperman (Erasmus MC) en Monique van den Eijnden (MIND)
Betrokken instellingen: NPI, Erasmus MC en MIND
Startdatum onderzoek: 1-9-2024
Einddatum onderzoek: 1-9-2027
Aantal patiënten in onderzoek: 115
De vraagstelling van het onderzoek
Persoonlijkheidsstoornissen zijn aandoeningen die langdurig van invloed kunnen zijn op iemands leven. Daarbij is het contact met anderen vaak problematisch. Gedurende iemands levensloop zijn er wisselende moeilijkheden in de emotieregulatie, in het aangaan en onderhouden van intieme relaties en in ontregeling van sociale situaties, zoals werk en scholing. De peripartum periode – lopend van het begin van de zwangerschap tot het eerste jaar na de bevalling – vormt hierin een potentieel kwetsbare periode: de biologische, psychologische en sociale veranderingen tijdens de zwangerschap en de eisen van het jonge ouderschap zijn groot. Deze periode biedt echter ook kansen om overdracht van problemen tussen opeenvolgende generaties te voorkomen.
Maar welke interventies zijn zinvol en wenselijk tijdens de zwangerschap en na de bevalling?
Het onderzoek
In Nederland bieden het NPI in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam een psychotherapeutische deeltijdbehandeling aan voor complexe psychiatrische problematiek, gedurende de zwangerschap. Vrouwen stromen in tijdens het tweede trimester van de zwangerschap (vanaf 12 weken) en volgen één dag per week groepsbehandeling bestaande uit groepspsychotherapie, psychomotorische therapie en psychoeducatie. Het betreft een intensief behandelaanbod, waarin de focus ligt op het stabiliseren van de psychiatrische problematiek en het versterken van de ouderkindbinding.
De PROFILE studie is een open cohort studie, waarin psychische problemen uitgebreid in kaart worden gebracht voorafgaand en tijdens de behandeling, specifiek op niveau van persoonlijkheidsfunctioneren en ouderkindbinding. Het overkoepelende doel is te analyseren op welke domeinen verbetering kan worden bereikt, wat voor de zwangeren zelf en hun gezinnen helpende factoren zijn in de behandeling en welke onderliggende karakteristieken maken dat de behandeling slaagt.
Zwangere vrouwen die groepsbehandeling volgen bij het NPI of het Erasmus MC, met een zwangerschapsduur tussen de 12-24 weken worden geïncludeerd in het onderzoek. In totaal zullen 115 deelnemers geïncludeerd worden. Zij vullen op een aantal momenten online vragenlijsten in (van intake behandeling tot 6 maanden na de bevalling). Daarnaast vinden individuele interviews en focusgroepen plaats, om te onderzoeken welke factoren bepalend zijn in de behandeling en wat de wensen zijn van patiënten en naasten m.b.t. zorgoptimalisatie.
Verwachte output
Het doel van de PROFILE studie is in kaart brengen wat helpende factoren zijn in de behandeling van zwangere vrouwen met complexe psychische klachten en hun gezinnen in deze specifieke levensfase en wat voor wensen er in de doelgroep zelf zijn rondom verbetering van de perinatale psychiatrische zorg.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen de call Persoonlijkheidsstoornissen van de Stichting