De Stichting tot Steun VCVGZ is opgericht om de doelstelling van de Vereniging Bennekom te ondersteunen, beleidsmatig en in de uitvoering. Waar de Vereniging zich in het verleden voornamelijk in uitvoerende zin bezig hield met de zorg aan psychiatrisch patiënten financiert de Stichting tegenwoordig wetenschappelijk onderzoek dat een bijdrage levert aan de geestelijke gezondheidszorg. Het bestuur neemt zelf initiatieven, maar ook ideeën van anderen zijn welkom.
Missie
Steeds meer mensen maken gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien gebeurt dat op steeds jongere leeftijd. Om het menswaardige bestaan van de patiënt te waarborgen zijn nieuwe of meer effectieve vormen van zorg en behandeling nodig. De Stichting tot Steun VCVGZ wil een bijdrage leveren aan de geestelijke gezondheidszorg. De stichting benadert mogelijke onderzoeksgebieden met een open blik en altijd vanuit een breed christelijk perspectief. Uiteindelijk moeten de patiënten op tastbare wijze profiteren van onze inspanningen. Heeft slechts een enkeling er baat bij, ook dan geldt het onderzoek als succesvol.
Visie
De Stichting tot Steun VCVGZ financiert wetenschappelijk onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg, waarvoor in de reguliere onderzoeks- en instellingsfinanciering onvoldoende ruimte is. Enerzijds initieert de stichting gerichte onderzoeksprogramma’s. Op dit moment loopt er bij NWO nog een door de Stichting gefinancierd onderzoeksprogramma naar Maatschappelijke (re)ïntegratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose. In 2023 is er een call omtrent Persoonlijkheidsstoornissen gelanceerd. Een programmacommissie van ter zake deskundigen waarborgt de kwaliteit.
Anderzijds staat de stichting open voor ideeën van anderen. Bij onze keuzes voor onderzoek en projecten kijken we vanuit een christelijk perspectief. De verbindende factor tussen al onze projecten is innovatie. Ons oog is gericht op de zorg van morgen.
Doelstelling
De huidige doelstelling van de Stichting tot Steun VCVGZ is conform de statuten: het bevorderen van de geestelijke gezondheidszorg met inachtneming van de grondslag van de stichting.
Rijke historie
In 1884 richtte Lucas Lindeboom, professor in de theologie in Kampen, de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders op. In zijn werk als predikant trok de zorg voor geesteszieken zijn aandacht. Het doel van de vereniging was het bieden van christelijke verzorging aan psychiatrische patiënten, om zo begrip en herstelmogelijkheden te bieden. Krankzinnigheid werd gezien als straf voor begane zonde en kon alleen vanuit het geloof behandeld worden. De psychiatrie moest gefundeerd worden op een christelijke grondslag.
Zes klinieken
In totaal vielen zes klinieken onder de vereniging:
- Veldwijk in Ermelo (nu Stichting Meerkanten)
- Bloemendaal in Den Haag (nu onderdeel van Stichting Parnassia)
- Dennenoord in Zuidlaren (nu onderdeel van Stichting GGZ Groningen)
- Wolfheze in Wolfheze nabij Arnhem (nu onderdeel van Stichting Pro Persona)
- Valeriuskliniek in Amsterdam (nu onderdeel van VUMC)
- Vogelenzang in Bennebroek (nu Stichting InGeest)
Vooruitstrevend
De meeste klinieken waren opgezet volgens het destijds moderne paviljoenmodel. In de vrije natuur, met kleine afdelingen in afzonderlijke gebouwen en met een minimaal gebruik aan dwangmiddelen. De gedachte was dat ware christelijke zorg plaatsvond in het gezin. Daarom stond aan het hoofd van ieder paviljoen een huisvader en/of huismoeder. Zij werden bijgestaan door verplegend personeel dat door de vereniging zelf werd opgeleid.
Onderzoek
In de loop der jaren is er veel veranderd. In het jaar 2000 traden de klinieken uit de vereniging en gingen zij zelfstandig verder. De Vereniging Bennekom en de Stichting tot Steun VCVGZ verlegden hun werkzaamheden naar het terrein van wetenschappelijk onderzoek en innovatieve projecten in de geestelijke gezondheidszorg.
Naamswijzigingen
Door de jaren heen heeft de vereniging verschillende naamswijzigingen ondergaan. De naam is gewijzigd in de Vereniging voor Christelijke Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken (VCVGZ). In 1995 werd de officiële naam Vereniging Bennekom. Uit de VCVGZ is de Stichting tot Steun VCVGZ voortgekomen.
Bestuur
Het bestuur van Stichting tot Steun VCVGZ speelt een actieve rol bij toekenning van subsidiegelden voor onderzoek en innovatieve projecten. Bij de beoordeling van subsidieaanvragen conformeert het bestuur zich aan de Code Persoonlijke Belangen van de NWO.
Het bestuur wordt gevormd door:
Voorzitter | prof. dr. E. van Leeuwen |
Penningmeester | drs. A.A. Verduijn |
Secretaris | mr. J.C.J. Smallenbroek |
Lid | dr. C.G. Reichart |
Lid | prof. dr. J.H. Smit |
Lid | prof. dr. R.C. van der Mast |
Ambtelijk secretaris | drs. K.L.F. Malta |
Financiën
Het beloningsbeleid van Stichting tot Steun VCVGZ is als volgt: aan de bestuursleden wordt jaarlijks vacatiegeld verstrekt. Voor 2024 is dit vacatiegeld vastgesteld op €12.361,-. Daarnaast wordt een reiskostenvergoeding verstrekt.