Filmproject Kwartiermakers Etten-Leur

(Ex-) cliënten met psychische problemen maken een documentaire over hun dagelijks leven

In het kort
Hoofdonderzoeker: Mevrouw Suzanne Oord-Klijndijk
Betrokken instelling: GGz Breburg
Startdatum: 2014
Einddatum: 2015

Het project
De Kwartiermakers Etten-Leur zijn (ex-)cliënten met psychische problemen. Zij zetten zich in om stigma’s en vooroordelen rondom psychiatrie weg te nemen door sociale insluiting te bevorderen. In dit kader hebben zij een documentaire gemaakt over (ex-)cliënten die wonen in Etten-Leur.
De Kwartiermakers Etten-Leur hebben in dit project samengewerkt met een professionele filmmaker, die tevens ervaringsdeskundige is. Deze filmmaker heeft, samen met de Kwartiermakers, voor het script gezorgd en nam daarnaast het filmen, geluid, monteren en editen op zich.

Resultaat
In de documentaire ‘Ik ben..’ vertellen drie mensen over hun leven met een psychische kwetsbaarheid. In de film laten zij zien hoe zij participeren in de maatschappij en waar zij in hun dagelijks leven tegenaan lopen. De documentaire heeft als doel taboes over psychiatrie weg te nemen en wordt daarom vertoond bij workshops, festivals, themadagen, gastlessen op scholen en psycho-educatie voor instellingen en bedrijven. Tijdens de vertoning zijn de hoofdrolspelers aanwezig om na de film vragen te beantwoorden en eventueel aan een discussie deel te nemen. De film duurt 42 minuten. Inclusief een nagesprek duurt een workshop/gastles 1,5 tot 2 uur. Bekijk de trailer.

Aankondiging van de film
Veel mensen worstelen dagelijks met psychische klachten, niet alleen persoonlijk, maar ook in de maatschappij. Door vooroordelen en (zelf) stigmatisering lukt het vaak niet om mee te doen in de samenleving. Het krijgen van psychische problemen is niet iets waar je voor kiest, het overkomt je.
Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen, van een burn-out tot een psychose. Waarom is het dan toch zo moeilijk om dit te accepteren, zowel voor de mensen zelf als voor hun omgeving?
In de documentaire “Ik ben…” geven Esther, Kim en Hans een inkijk in hun dagelijkse leven. Ze vertellen over de problemen waar ze tegen aan lopen maar ze laten ook zien waar ze juist goed in zijn, en waar ze voldoening uit halen.
Op deze (persoonlijke) manier wordt duidelijk dat ieder mens meerdere rollen vervult, maar daar niet per definitie mee geïdentificeerd hoeft te worden. Want je bent veel meer dan de som van al deze rollen, je bent in essentie: mens.
“Ik ben…” is een documentaire voor iedereen die graag meer wil weten over hoe het leven eruit ziet met een psychische aandoening, en benieuwd is naar de ervaringsverhalen van de mensen. (Vragen na de film staan vrij)

Voor meer informatie over vertoningen van deze documentaire kunt u contact opnemen met Suzanne Oord